Interviuri prin telefon (CATI) — un sondaj individual, care se efectuează prin telefon cu ajutorul computerului. Datele sunt colectate atît privind persoanele fizice cît şi persoanele juridice. Pentru a efectua astfel de sondaje, este necesară o bază cu numere de telefoane (dacă vorbim de persoanele juridice) sau lista unor numere întîmplătoare, generate de o programă specială (dacă vorbim despre persoane fizice). Dat fiind faptul că în Moldova, nivelul de telefonizare regională este destul de mărit, majoritatea cercetărilor sunt efectuate anume prin această metodă. Această metodă este cea mai bună pentru colectarea unei statistici sigure.
AVANTAJELE SONDAJELOR PRIN TELEFON:
Cheltuieli mici, din cauza cheltuielilor de transport, cheltuielilor de tiraj şi multe alte cheltuieli care sunt excluse;
Posibilitatea de a le efectua rapid şi de a cuprinde un eşantion mai larg într-un timp mai scurt;
100% verificarea calităţii lucrului intervievatorilor;
Posibilitatea de a intervieva segmentele populaţiei indisponibile pentru o discuţie personală;
Dat fiind faptul că în Moldova, nivelul de telefonizare regională este destul de mărit, majoritatea cercetărilor sunt efectuate anume prin această metodă.
DEZAVANTAJELE SONDAJELOR PRIN TELEFON:
Timp limitat: durata maximă a unui interviu prin telefon este de 20 de minute (20-40 de întrebări);
Lipseşte posibilitatea utilizării materialelor demonstrative în proces: cartele cu variante de răspuns, modele, logouri, diferite tipuri de ambalaj şi alte materiale;
Compania XPLANE оdispune de propriul centru pentru efectuarea interviurilor prin telefon după tehnologia CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în care este utilizat echipament special telefonic şi computerizat pentru 25 de locuri de muncă.
Pentru efectuarea sondajelor se foloseşte un program special Evonix CATI / Webfieldwork system®. Tehnologia utilizată corespunde în totalitate standardelor mondiale şi cerinţelor privind efectuarea interviurilor prin telefon.
Centrul CATI efectuează proiecte de cercetare, care presupun efectuarea interviurilor prin telefon peste tot în Moldova, atît cu locuitorii oraşelor, cît şi cu locuitorii satelor.